Bamboo grove creates an oasis of calm atop a busy Chinese mall

A bamboo “forest” wraps around this unique oasis-like space hidden atop a Chinese shopping mall. Beijing-based V STUDIO designed the Bamboo Rooftop Room, a minimalist, all-white space for a client who wanted an intimate space for business and leisure purposes. Designed as a quiet refuge, the rooftop project stands in purposeful contrast to the bustling urban landscape.

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Located on the eastern end of the roof, the 220-square-meter Bamboo Rooftop Room consists of a glazed rectangular volume enclosed by a high wall for privacy. Set against a white backdrop, bamboo planted around the main volume gives inhabitants the illusion of being in a bamboo forest. Gaps between the wall and main volume are used as private courtyards and allow indirect natural light to reach the interior.

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Related: Giant bamboo planters protect a Ho Chi Minh City home from the sun and rain

To emphasize the project’s oasis-like character, the all-white interior is kept minimalist. Furnishings are made from timber and upholstered in fabrics of muted colors, while views of the bamboo grove can be enjoyed through full-height glazing from every room. The interior is split into meeting spaces of varying sizes with a kitchen and dining room at the core. A bedroom is located on the east side.

+ V STUDIO

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

Bamboo Rooftop Room by V STUDIO, bamboo rooftop space, bamboo grove on shopping mall, shopping mall roof architecture, V STUDIO Architects, bamboo forest architecture

http://ift.tt/2iDUW48 Source: https://inhabitat.com




Leave a Reply